„ИГРА“ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ У НИШУ 2015
6.10.2015

„ИГРА“ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ У НИШУ 2015

Традиционална манифестација «СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – РАДОСТ ЕВРОПЕ У НИШУ 2015.» одржана је 06.октобра у Светосавском дому Саборне цркве у Нишу  у организацији Црквено-играчког ансамбла “Бранко”. Дружење деце Европе, остварено је под покровитељством Градске општине Палилула-Ниш, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Господина Теодосија, заменика Епископа нишког у обављању дужности Епархијског архијереја.

Мале извођаче и организаторе програма, бројне госте и публику у Светосавском дому поздравили су Епископ рашко-призренски Теодосије а у име Градске општине Палилула, као покровитеља “Сусрета пријатељства деце”, Бобан Џунић, председник општине. «Овде у Светосавском дому, вечерас се радујемо деци, њиховом осмеху, дајемо подршку њиховом развоју и стваралаштву. Учествујући у манифестацији Сусрети пријатељства, деца су добила могућност да се међусобно упознају и успоставе трајна пријатељства. То је и наш допринос обележавању Дечије недеље која се ове године одвија под мотом ПОДРШКАПОРОДИЦИ – НАЈБОЉАПОДРШКАДЕЦИ! Општина Палилула, својим активностима, у пракси то и потврђује-нагласио је председник општине Палилула Бобан Џунић.

Уз песму и игру овогодишње Сусрете су отворила деца Македоније – Хор “ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ” а затим су наступили чланови КУД „Божо Короман-Манго“ из Подграда, БИХ-Република Српска, Дечији фолклорни ансамбл „Гребенци“ у Бугарској, Плесна група „Коонтинуум“ Ниш, рецитатор Илија Недељковићм и победник „Мајске песме“-  фестивала Дечијег културно-образовног центра у Нишу. Програм је са својим сарадницима пратио и генерални конзил Конзулата Бугарске у Нишу господин Атанас Крстин.

По речима Миљка Петровића, уметничког руководиоца ансамбла „Бранко“ мали извођачи из Македоније, БИХ-Републике Српске, Бугарске и Србије, на сцени Светосавског дома, својим наступом обележили су пријатељство а међусобним дружењем учинили да се овај сусрет памти. „Игра“, као тема 46. Сусрета деце Европе „Радост Европе“, која је претходила овом догађају у Нишу (Београд од 2-5.октобра), преузета је из „Речника пријатељства“ Душка Радовића, једног од најзначајнијих српских књижевних стваралаца. Поводом одржавања првог Сусрета деце Европе давне 1969. године, Душко Радовић сачинио је “Речник пријатељства“ изабравши петнаест речи за децу: дете, Европа, хлеб, игра, књига, љубав, мајка, мир, отац, песма, пријатељ, птица, радост, слобода и сунце. Захваљујући Ансамблу „Бранко“ који је извршни организатор „Сусрета пријатељства - Радост Европе 2015“ и Градској општини Палилула, и наш град је након Београда, један дан, био место дружења и промоције стваралаштва деце Европе. Уз песму „Деца су украс света“, која је измамила осмех на лицима малишана и уручење признања ансамблима и појединцима, завршени су овогодишњи осми сусрети деце. (Текст-фотографије Д.Видојковић)

РТВ Белле Амие - Сусрети пријатељства – Радост Европе